Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Miedźno
(4)
Autor
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Jeż Agnieszka (filolog)
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Żywczak Krzysztof
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Kobieta
(704)
Rodzina
(385)
Miłość
(327)
Tajemnica
(320)
Przyjaźń
(291)
Kultura stołu
(-)
Relacje międzyludzkie
(230)
II wojna światowa (1939-1945)
(221)
Śledztwo i dochodzenie
(176)
Sekrety rodzinne
(171)
Zabójstwo
(157)
Rodzeństwo
(155)
Policjanci
(153)
Trudne sytuacje życiowe
(135)
Powieść polska
(127)
Nastolatki
(125)
Zwierzęta
(115)
Małżeństwo
(112)
Boże Narodzenie
(111)
Powieść amerykańska
(110)
Wybory życiowe
(108)
Dzieci
(105)
Relacja romantyczna
(104)
Osoby zaginione
(102)
Dziewczęta
(97)
Przestępczość zorganizowana
(97)
Życie codzienne
(96)
Uczucia
(94)
Żydzi
(94)
Matki i córki
(88)
Historia
(84)
Literatura dziecięca polska
(83)
Literatura polska
(82)
Dziennikarze
(80)
Władcy
(79)
Magia
(75)
Seryjni zabójcy
(71)
Uprowadzenie
(71)
Psy
(66)
Arystokracja
(65)
Pisarze polscy
(65)
Ludzie a zwierzęta
(62)
Zemsta
(62)
Wakacje
(58)
Literatura dziecięca
(56)
Powieść obyczajowa
(55)
Ojcowie i córki
(54)
Poszukiwania zaginionych
(54)
Lekarze
(51)
Podróże
(51)
Powieść angielska
(50)
Polacy
(49)
Prywatni detektywi
(49)
Uczniowie
(49)
Holokaust
(48)
Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
(48)
Język polski
(48)
Prowincja
(48)
Ludzie bogaci
(47)
Powieść młodzieżowa polska
(47)
Więźniowie obozów
(47)
Wsie
(47)
Zakochanie
(47)
Kicia Kocia (postać fikcyjna)
(46)
Polacy za granicą
(46)
Dziadkowie i wnuki
(45)
Chłopcy
(44)
Pisarze
(44)
Politycy
(44)
Śmierć bliskiej osoby
(44)
Auschwitz-Birkenau (niemiecki obóz koncentracyjny)
(42)
Papiestwo
(42)
Marzenia
(40)
PRL
(40)
Prawnicy
(40)
Czarownice i czarownicy
(39)
Samobójstwo
(38)
Koty
(37)
Mężczyzna
(37)
Studenci
(37)
Zabójstwo seryjne
(37)
Ojcowie i synowie
(36)
Przemoc wobec kobiet
(36)
Przeprowadzka
(35)
Samotne matki
(35)
Społeczności lokalne
(35)
Nazizm
(34)
Spadek
(34)
Spisek
(34)
Szlachta
(34)
Szpiegostwo
(34)
Dojrzewanie
(33)
Duchowieństwo katolickie
(33)
Literatura młodzieżowa polska
(33)
Podróże w czasie
(32)
Wojna 1939-1945 r.
(32)
Śmierć
(32)
Opowiadanie dziecięce polskie
(31)
Polska
(31)
Przemoc w rodzinie
(31)
Wojsko
(31)
Temat: czas
1901-2000
(3)
1918-1939
(2)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gatunek
Kolędy i pastorałki
(1)
Opracowanie
(1)
Pieśń i piosenka biesiadna
(1)
Poradnik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Historia
(2)
Kulinaria
(1)
Kultura i sztuka
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Zamiłowanie do organizacji wszelkiego rodzaju przyjęć rodzinnych i towarzyskich, jest częścią naszej tradycji i kultury, nieodbiegającej pod tym względem od innych narodów Europy. Potwierdzeniem tej tradycji pozostają liczne relacje uczestników, przekazywane w pamiętnikach oraz twórczość wielu poetów i pisarzy. Przecież jednym z najtrafniejszych opisów dawnego biesiadowania pozostaje opis uczty zamieszczony przez Adama Mickiewicza w „Panu Tadeuszu”. Nasze rodzime biesiady bardzo często były organizowane z wielkim rozmachem by zaproszeni goście mieli co wspominać przez długie lata. Wraz ze zmieniającymi się relacjami społecznymi i rodzinnymi, formy organizacji przyjęć towarzyskich uległy wielu zamianom, ale te rodzinne pozostają nadal aktualne. Każdemu z organizatorów przyjęcia towarzyskiego czy rodzinnego przyświeca cel, aby w trakcie jego trwania panowała miła atmosfera a po zakończeniu było ciepło wspominane przez wszystkich uczestników. Taka wymarzona sytuacja może się zrealizować pod warunkiem, że włożymy trochę wysiłku w jego organizację. Obszerna tematyka z zakresu organizacji przyjęć rodzinnych i towarzyskich, została przez autorów zaprezentowana w siedmiu rozdziałach. W rozdziale pierwszym, będącym w istocie poradnikiem dobrych manier, autorzy przypominają i podpowiadają podstawowe zasady towarzyskiego savoir-vivre’u. Z zamieszczonych porad możemy się dowiedzieć np. jak należy witać zaproszonych gości, jaki prezent wypada wręczyć gospodyni domu a jaki gospodarzowi, jak dobrać i usadzić zaproszonych gości, co począć z dziećmi, jakich tematów unikać w dyskusji przy stole, jak postąpić w sytuacji kiedy zaproszony gość nie przybędzie na spotkanie. W końcowej części rozdziału zamieszczono porady dotyczące zachowania się podczas przyjęcia towarzyskiego w restauracji. W rozdziale drugim zatytułowanym „Bawmy się – czyli pomysły na udane życie towarzyskie” – znajdziemy szereg pomysłów na ożywienie grupy zaproszonych przyjaciół czy członków rodziny organizując jedną z wielu gier towarzyskich, co wymaga jednak wcześniejszego przygotowania. Najobszerniejsza część książki poświęcona została omówieniu zasad organizacji świąt tradycyjnych, które spędzamy w gronie najbliższej rodziny. Obok najważniejszych świąt: Bożego Narodzenia i Wielkanocy, w tym rozdziale zapoznamy się z genezą i zwyczajami wielu innych np. Dzień Babci i Dzień Dziadka, Walentynki, Dzień Kobiet, Dzień Matki, Dzień Dziecka, Noc Świętojańska, Halloween, Andrzejki, Mikołaj, Sylwester. Przy omawianiu każdego tradycyjnego święta, autorzy przybliżają nie tylko jego genezę ale także charakterystyczną symbolikę oraz jego historię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Miedźno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 394 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Miedźno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016. - 182, [1] s. : il. ; 24 cm.
Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Miedźno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Praktyczne Ciekawostki Historyczne.pl.)
Niesamowita zaradność, wyśmienite potrawy, jedyny w swoim rodzaju smak. Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość. Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie. Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi. Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej "Okupacji od kuchni", zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi. "Dwudziestolecie od kuchni" to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Miedźno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej